Kort reisverslag van 8 juni t/m 19 juni 2006 naar Buza

Op donderdag 8 juni was het eindelijk weer zo ver. Sjoerd Postma en Meindert Castelein konden de vrachtwagen in Steenwijk ophalen voor een hulptransport naar Roemenië. De trailer was al voor de helft geladen met hulpgoederen, die geladen waren in Engeland. Die avond waren weer vele vrijwilligers bij de loods van Kramer bijeen om de goederen van Metslawier e.o. te laden. De goederen 43 m³ bestonden hoofdzakelijk uit kleding, computers en printers, speelgoed, trimtoestellen, bedden en matrassen, ledikantjes, tafels en stoelen, kinder en wandelwagen, ballen, papier, kasten, koeken en snoep. De SOW kerk van Metslawier-Niawier heeft een kopieermachine geschonken, deze is voordat hij verpakt werd in de doos, nog door een servicemonteur na gekeken. Verder waren er vele dozen gereedschap voor de school zoals: bankschroeven,ijzerzagen, vijlen, alle soorten tangen, staalborstels, ring en steeksleutels, hamers en moters en veel elektrisch gereedschap zoals, decoupeer, schuur, frees, slijp en boormachines met vele boren.

De volgende morgen werden in Steenwijk de papieren met laadlijsten en vergunningen van 5 losadressen klaar gemaakt voor het transport. Vervolgens naar de douane in Arnhem voor de benodigde stempels, en hier werden de deuren van de trailer verzegeld. Daar ontdekten wij nog een lekke band onder de trailer, die voor we vertrokken eerst nog gerepareerd werd. Op de late middag konden wij toen vertrekken richting Roemenië. Het kon deze keer jammer genoeg niet geregeld worden dat er een volgauto met ons mee reisde naar Roemenië. Zaterdag op zondagnacht om één uur kwamen wij op de Roemeensgrens aan, en besloten om niet achter de lange rij auto’s aan te sluiten, maar op een parking eerst maar te gaan slapen. Zondagmorgen om 8 uur stond er nog een lange rij, en konden we alsnog achter aansluiten. De hele zondag duurde het voordat wij aan de beurt waren voor de controles en benodigde stempels. Er gebeurden die morgen verschillende taferelen aan de grens. Chauffeurs probeerden voor hun beurt te gaan. Zij probeerden dan de lange rij vrachtauto’s stiekem voorbij te rijden. Dit werd gelukkig opgemerkt, waarbij een vrachtwagen dwars over de weg werd geparkeerd, en hierdoor de weg volledig was geblokkeerd. De emoties liepen hierbij hoog op, waarbij de politie er bij moest komen, en die probeerde dan om alles weer in goede banen te lijden. Om 17.00 uur waren alle papieren gestempeld en konden we de grens gelukkig zonder problemen passeren.

Maandagmorgen vroeg moesten wij de goederen vrijmaken bij de douane in Oradea. Dit duurde tot in de middag tot alle papieren in orde waren, en wij konden vertrekken. Ons eerste losadres was bij een internaat in Gherla waar we om 20.00 uur arriveerden. We troffen het niet, want het adoptiemeisje Luminita Moldovan van de gezamenlijke diaconie Metslawier-Niawier was hier niet aanwezig. Zij was met verlof naar haar familie om haar verjaardag te vieren, zij is n.l. zondag 13 jaar geworden. We hadden van de gez. Diaconie een cadeautje mee gekregen voor Luminita, maar de leiding zou het haar later overhandigen. De directrice van het internaat was ook niet aanwezig, maar met haar werd door de leiding telefonisch contact gezocht. De directrice vertelde via de telefoon dat wij de goederen niet mochten lossen, want het internaat zou over twee maanden worden gesloten. We hadden het afgelopen jaar veel lakens en kleding voor het internaat ingezameld. Er werd besloten deze ook in Buza te lossen. Wel hebben wij nog koekjes aan de kinderen en leiding uit kunnen delen. Er word zo veel mogelijk kinderen een pleeggezin gezocht. De leiding vertelde ons dat ook een groep kinderen zou worden verdeeld over verschillende andere internaten. We kwamen die avond om 22.00 uur in Buza aan. De wegen onderweg waren erg slecht (zie foto).

Toen we het dorp inreden stonden onderweg vele machines langs de kant. Toen we verder reden zagen wij dat deze machines werden gebruikt om beton te storten voor de modderweg die door het dorp liep. Dit zal een hele verbetering zijn voor de mensen in Buza. Na een hartelijk ontvangst door Ds. Martha en haar ouders, werd besloten om de volgende morgen vroeg om 7.00 uur de goederen te lossen. Na een goede nacht en een lekker ontbijt, werd met een grote ploeg mannen om 7.00 uur begonnen om de goederen te lossen. Dozen en zakken voor de kleuter en basisschool werden apart gezet, die dan later naar de scholen werden gebracht. Om 10.00 uur waren de goederen gelost, en kregen de vrijwilligers allemaal een pet met een zak koekjes uitgedeeld. Hierna kregen wij een rondleiding van Ds. Martha in de nieuwe kerk. Zij waren met de muren en het plafond binnen in de kerk aan het afwerken. In de muren waren de kozijnen met ramen nog niet aanwezig, omdat de nodige financiën hiervoor nog ontbraken. Wij hebben verschillende foto’s van de vorderingen van de kerk gemaakt. Na een aantal jaren zie je toch wel vorderingen in het dorp zoals; nieuwe school, nieuwe kerk, gas aangelegd door het dorp en de weg naar het dorp is het grootste gedeelte geasfalteerd, en in het dorp van beton wat een hele verbetering is.

Na de rondleiding werd tijdens het koffie drinken de gift groot € 1340,- van de SOW kerk van Metslawier-Niawier aan Ds Martha en een ouderling overhandigd (zie foto).

Wij werden namens gemeente van Ds. Martha bedankt voor de gift, en we moesten een ieder die hier aan heeft bijgedragen namens de gemeente van Buza hartelijk bedanken. Hierna namen wij afscheid, en moesten verder nog op 3 verschillende plaatsen in Roemenië hulpgoederen lossen. Ook hier waren de wegen onderweg zeer slecht zie foto).

Donderdag 15 juni moesten wij bij een meubelfabriek de retourvracht laden, allemaal nieuwe meubels. Maandagmorgen vroeg konden wij deze meubels in Nederland lossen, en waren blij om gezond en wel in de middag weer in Metslawier aan te komen.

Meindert Castelein