Update van Actie Comité Roemenië voorjaar 2010

Op zaterdagmorgen 27 maart heeft de Diakonie van de Protestantse kerk van Anjum van 10 tot 12 uur bij de Dobbe samen met ons een kledinginzameling georganiseerd. Het resultaat was een dikke aanhanger vol met kleding. Ook is er op witte donderdagavond in de kerk nog gecollecteerd voor de onkosten van het transport. Namens het bestuur hartelijk dank aan een ieder uit Anjum e.o. die hier aan heeft bijgedragen.

De laatste tijd zijn we samen met de vrijwilligers weer druk aan het sorteren van de binnen gekomen goederen, en maken deze gereed voor transport. Op dinsdag 4 mei doen wij weer een beroep op een grote groep vrijwilligers om de goederen vanuit verschillende opslagen weer bijeen te brengen in de loods van de fam. Kramer. De planning is dat wij de vrachtauto vrijdagavond 7 mei of zaterdagmorgen 8 mei in Metslawier gaan laden. Als de trailer niet helemaal vol komt in Metslawier zullen wij van stichting “Promotie” in Noord-Scharwoude nog goederen bijladen.

Zondagnacht 10 mei D.V. om 12.00 uur vertrekken Siebe Postma en Meindert Castelein dan richting Roemenië. Om kosten te besparen gaat de reis via Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije naar Roemenië. Voor het betalen van de mout (soort belasting) in Duitsland kun je voor humanitaire transporten sinds kort ontheffing aanvragen, en dat scheelt ons € 190,-. Verder rijden we niet door Oostenrijk en dat scheelt ons ook nog € 220,- aan belasting. Wel zal er in de andere landen een vignet gekocht moeten worden, maar zal toch een stuk voordeliger zijn.

Ons eerste losadres zal zijn in Apoldu de Sus. Wij hopen hier dinsdagavond laat aan te komen, en hopen de volgende morgen hier de goederen te lossen. Gelukkig zullen D.V. Boukje Prins en haar man Arend Warmels uit Woerden hier ook weer bij aanwezig zijn. Wij als bestuur zijn erg blij dat zij samen met mama Veorica Dragoi en vele anderen de goederen in het dorp zullen verdelen. Zij zullen zorg dragen dat de goederen in Apoldu de Sus op de goede plek terecht komen. Na het lossen gaan we de nieuwe kerk bewonderen, die Boukje Prins en Arend hier hebben laten bouwen. Geweldig dat zij dit na de vele hindernissen toch gerealiseerd hebben. Wij hebben mede door spontane giften op het laatste moment nog beslag kunnen leggen op 34 mooie stapelstoelen, en deze bestemd voor de nieuwe kerk.

Van Apoldu de Sus gaat de reis naar Buza, wat met een vrachtauto ongeveer 4 á 5 uur rijden is. De andere helft van de goederen proberen we die avond nog te lossen. Wij zien er naar uit om ook de mensen in Buza weer te ontmoeten. Als we nog goederen van Stichting promotie geladen hebben zullen die dan donderdagmorgen nog moeten lossen. Donderdagmiddag rijden we dan weer richting Nederland, en hopen zaterdagavond na een goede reis gezond en wel weer thuis te komen. Verdere informatie op: www.mitselwier.nl

Mededeling
Gezien mijn rug en nekklachten zie ik mij na ruim 15 jaar genoodzaakt om de functie in het bestuur als voorzitter op te geven. Wij zijn op zoek naar iemand die deze functie over wil nemen. Dit houd in dat het inzameladres op Master fan Loanstrjitte 10 bij de fam. Castelein na 10 mei ook vervalt. U kunt de kleding en goederen nu alleen bij de fam. Meindersma Master fan Loanstrjitte 9 inleveren. Als bestuur hopen wij dat de hulp aan Roemenië wel door kan gaan. Tijdens ons bezoek in oktober aan drie verschillende dorpen constateerden wij dat de hulp hier nog steeds erg nodig is. Wij zijn als bestuur zoekende naar een nieuw bestuurslid. Mocht er iemand geroepen zijn om dit werk voort te zetten, schroom dan niet maar neem contact op met een van de bestuursleden, om dit dankbare werk voort te zetten. Wel zal ik in de toekomst proberen de vrachtwagen voor het transport te regelen, en als chauffeur naar Roemenië te rijden. En verder zo ver als mogelijk nog vrijwilliger werk doen voor “Actie Comité Roemenië”.

Meindert Castelein