Friese dorpen pakken de krimp aan.

Fryslân DOK: Fryske doarpen pakke de krimp oan (Friese dorpen pakken de krimp aan)
Zondag 15 februari om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 14 februari om 15:35 uur en zondag 15 februari om
12.25 uur op NPO 2.

Vier dorpen bij Dokkum hebben samen de krimp en de verloedering van hun oude dorpscentra aangepakt. In Ee, Metslawier, Paesens en Holwerd zijn Dorps Ontwikkelings Maatschappijen (DOM’s) opgericht; een experiment van vijf jaar. Steun komt er van de gemeente en provincie.

Huiseigenaren in het beschermde dorpsgebied kunnen maximaal 5000 euro krijgen om huizen op te knappen. Dit beginkapitaal trekt eigenaren en banken meestal net over de streep. Een aantal rotte kiezen in de dorpen zijn al aangepakt. De plaatselijke aannemers hebben hierdoor meer werk.

Ook zijn er plannen ontwikkeld voor toeristische activiteiten. Ee werkt aan vernieuwing van het Vlasmuseum, Paesens-Moddergat aan een verzamelpunt voor radiozendamateurs en een kleine werkplaats voor musici, waar ook voorstellingen gehouden kunnen worden. Metslawier komt met een Waddentoer langs bezienswaardigheden. Holwerd werkt aan het project Holwerd aan Zee.

De voorzitters van de DOM’s staan centraal in deze film van Thom Verheul. Met hun loopt hij de dorpen, successen, knelpunten en nog onvervulde wensen langs.