Expositie Froukje Reitsma in het Mienskipshûs te Metslawier

Expositie is van 30 juni t/m 9 september – zaterdag en zondag van 13:30-17:00 uur te bezoeken.

In deze zomerperiode toont Mienskipshûs Metslawier werken van Froukje Reitsma, Fries om Utens. De kunstenaar Froukje Reitsma (Dokkum, 1969) is opgegroeid in de Dongeradelen. In Anjum ging ze al jong richting de oude en nieuwe zeedijk op ontdekkingstocht. Zij woont en werkt nu in Twente met bos en heuvelachtige natuur op de grens met Duitsland. Nog steeds voelt zij zich verbonden met het Waddengebied van haar geboortegrond. Net als de zee opkomt en de ganzen trekken naar het Wad en Lauwersmeergebied komt ze regelmatig terug om samen met haar hond te wandelen en zich te verwonderen.
Haar werk voor deze expositie bestaat uit tekeningen, viltobjecten en fotografie. “Ik heb een voorliefde voor boeken/boekvormen, illustratie/animatie en kinderboeken. Ik werk graag in projectvorm. Heel langzame processen waarin grote hoeveelheden werk ontstaan. Het lijkt te groeien als een organisme, alles lijkt met elkaar verweven. Tot er orde moet komen, dan schift ik en ‘snoei’ zolang tot het materiaal dat overblijft zijn plek vindt. En samen een boek vormt of een serie werk. In ieder geval een eindpunt. Eén werk is eigenlijk nooit een echt werk. Dat waar het om gaat, of de kracht ervan uitmaakt, speelt zich tussen de onderlinge werken af. Ik houd veel van dit ontstaansproces, er is altijd ontwikkeling. Aan de basis ervan ligt het tekenen, het kan altijd, het is mijn baken en een filter op de wereld.”

Illustraties van Froukje zijn gepubliceerd in “It Grutte Foarlesboek” uitgegeven in oktober 2013. Ook heeft zij een aantal boeken in eigen beheer geschreven en vormgegeven met illustratie en fotografie. De boeken zullen in te zien zijn tijdens de expositie.

Workshop
Workshop naaldvilt werken met wol
Naaldvilt is een droogvilt techniek. Je werkt met een speciale naald en wol. Door steeds te prikken, kun je de wol vormen tot bijna alles wat je wilt, het is niet moeilijk. De techniek kun je goed in 1 dag leren, daarna heb je alleen wat oefening en geduld nodig. We werken in een kleine groep, min. 3, max. 6 personen Kosten: 40 euro pp alles inbegrepen eten, drinken en het materiaal. Heel gezellig! Tijd: 10.00 uur tot 14.00 uur. De workshop wordt 2 keer gegeven je kunt je aanmelden voor 6 juli of voor 3 augustus, bij meer belangstelling is er in september eventueel nog een mogelijkheid. Meer info kunt u vinden op onze website http://doarpstsjerke-metslawier.nl opgave kan bij Froukje op Mail: workshopnaaldvilt@gmail.com

Tsjerkepaad.
De expositie van Froukje Reitsma valt samen met Tsjerkepaad van 7 juli t/m 8 september op de zaterdagen van 13:30 tot 17:00 uur.